Lokale w Warszawie zmieniają własną nazwę i lokalizację nieustannie. Jeśli w danym miejscu restauracja nie cieszy się dużym zainteresowaniem, zostaje przeniesiona pod inną nazwą na inną ulicę Warszawy, albo dosłownie do innej dzielnicy jednocześnie zmienia się też jej poziom. Restauracje premium stają się po kilku latach restauracjami dostępnymi dla każdego i odwrotnie, ale w każdej sytuacji mamy tu do czynienia z brandingiem, który pozwala odciąć się od poprzedniej marki Jednocześnie także zacząć wszystko od nowa.
W wielu przypadkach restauracja polska Warszawa wykonywała taki ruch kilkukrotnie. Ranking restauracji w Warszawie jasno pokazuje, że powstają coraz to nowe miejsca, lecz restauracje, które cieszą się od lat dużym zainteresowaniem, nie zmieniają w pełni swojego menu i co interesujące, wyznacznikiem dobrej restauracji jest okrojonym do minimum menu. Im jest większe, tym niższy jest norma danego lokalu. Każdy, kto ma którekolwiek pojęcie o branży restauracyjnej perfekcyjnie wie, że restauracja z polskim jedzeniem, która ma bardzo ograniczoną kartę dań, jest w każdej sytuacji restauracją lepszą, niż ta, która ma bardzo duży wybór. Wszystko skupia się tutaj głównie na dostawach produktów i równocześnie na ich sezonowości.
Rozbudowana karta nie daje możliwość na za panowanie nad kuchnią i jednocześnie też nad jakością konkretnych potraw w taki sposób, jak ograniczona karta menu. Im karta jest w tym przypadku mniejsza, tym jakość konkretnych dań jest wyższa. Restauracje Warszawa, które mają bardzo rozbudowaną kartę dań, są najwyżej restauracjami średniego typu, tymczasem restauracja z bardzo ograniczoną kartą to restauracja premium. Jednocześnie również taka, w której rezerwacji powinno się dokonać w pewnych przypadkach dosłownie na kilka tygodni do przodu. Po tym można poznać odpowiedni lokal. Ma na prawdę dużo gości, mimo wysokich cen i małej różnorodności jedzenia.
Zobacz więcej: ranking najlepszych restauracji w warszawie.