poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Szokowe mrożenie

Magazyny chłodnicze

Wiele towarów spożywczych ma stosunkowo krótki termin spożycia i musi być wykorzystana dość szybko, jeśli ma zachować swoje walory odżywcze i smakowe. Zbyt długie przechowywanie żywności w nieodpowiednich postanowieniach ma możliwość nawet sprawić, że będzie dla nas trująca.

Lodówka umożliwia na przedłużenie czasu przechowywania, ale jednym z najlepiej niezawodnych metod utrwalania żywności jest jej zamrażanie.

Jeżeli zależy nam na uniknięciu przykrych skutków ubocznych zamrażania, takich jak zmiana koloru, smaku, zapachu i wartości odżywczych, należałoby zainwestować w szokowe mrożenie, które minimalizuje negatywny wpływ obniżenia temperatury na produkty. Im szybciej zamrozimy ryby albo owoce, tym mniej znajdzie się wewnątrz kryształków lodu, które mogą po odmrożeniu przekształcić ich konsystencję. Dlatego szokowe schładzanie jest niezbędną inwestycją dla przedsiębiorstw gastronomicznych, oferujących catering lub restauracji.

W przypadku utrudnionych i niesystematycznych dostaw szokowe mrożenie ma możliwość znacząco ułatwić administrowanie restauracją. Tak zmrożone warzywa, mięsa, owoce i inne składniki mogą czekać dowolnie długo na to, aż będą przydatne do przyrządzenia dania i być aktualnie jakości porównywalnej z tą, jaką mają produkty świeże. Urządzenia służące do szokowego schładzania są poza tym relatywnie łatwe w obsłudze.

To wszystko powoduje, że szokowe schładzanie, jak żadna inna metoda utrwalania żywności, umożliwia na racjonalne gospodarowanie zasobami przy minimalizacji wszelkich skutków ubocznych zamrażania.

Warto zobaczyć: sprzedaż używanych chłodni.